Wednesday 22 August 2007

The magical mystery tour


Alsof het weer dat we dezer dagen ervaren de zomer nog niet erg genoeg maakt, zorgen onze politici nu ook nog voor een Belgische crisis. We worden dagelijks bekogeld met onheilspellende berichten over het nakende einde van België, het vertrek van Vlaanderen uit de Belgische staat, en nu zelfs een opiniepeiling die stelt dat 2/3de van de Vlamingen niet afkerig zou zijn van - oh afgrijzen! - een fusie met Nederland. Misschien kunnen sommige flaminganten zich nog eens goed verdiepen in de geschiedenis van Vlaanderen, om vast te stellen dat alles begonnen is met een gebied dat oorspronkelijk een leengebied van Frankrijk was, dat in de loop der eeuwen door zoveel volkeren is overspoeld en bezet (en dientengevolge er ook mee vermengd), dat het niet meer erg overzichtelijk is waaruit we nu precies voortkomen.


Bovendien wordt vandaag in de pers gemeld dat de 1/3 van de jongeren een bedroevende wetenschappelijke basiskennis heeft, en bv. nog niet eens weet dat de aarde rond de zon draait. In plaats van op politiek niveau onder andere te krakelen over kieskringen en dies meer, zouden de heren en dames politici beter wat meer tijd, geld en moeite steken in degelijk onderwijs. Want uit het hele politieke gekrakeel blijkt maar één ding: dat ook de politici denken dat de zon, de wereld en heel haar middelpuntvliegende kracht rond hen draait, en dat is iets waar noch Vlamingen, noch Walen beter van worden.



Maar om op een leuke noot te eindigen: gisteravond heb ik eindelijk mijn laatste Harry Potter beëindigd. Voor de mensen die het nog niet gelezen hebben ga ik natuurlijk niets verklappen, maar het was zeer zeker een verrukkelijk boek, en één van de meest meeslepende exemplaren. Het was met enige tristesse dat ik het heb dichtgeklapt, omdat het nu wel het onverbiddelijke einde was, nu de rode draad die door alle verhalen loopt in dit laatste deel volledig werd afgeknipt. Tenzij JK Rowling natuurlijk binnen enige termijn haar spreekwoordelijk ezeltje (…) weer aanspreekt, en via een andere wending één of ander vervolg aan de verhalen breidt. Ik ben in ieder geval altijd een grotere fan geweest van de boeken dan van de films, omdat boeken natuurlijk voor een deel op je eigen verbeelding steunen. Volgend jaar zou de film “Harry Potter and the Half-Blood prince” in de bioscopen verwacht worden, maar voor de opnames van dit laatste deel zal men zich dan toch mogen gaan haasten, vooraleer Daniel Radcliffe nog een paar keer bloot over een podium gaat hossen, en zijn geloofwaardigheid als de brave tovenaar helemaal verliest.


No comments: